Jij ziet een brug of een hijskraan en je vraagt je misschien af hoe het komt dat deze open en dicht kan en hoe het komt dat de hijskraan niet omvalt. Nu is daar geen hogere wiskunde voor nodig, want het is best wel simpel. Dat komt door een ballast. Nu vraag jij je misschien af wat dat is. Ook dat is niet zo lastig. Het wordt namelijk ook wel een contragewicht genoemd of een last. Het komt in veel verschillende vormen en maten en het wordt dagelijks veel gebruikt. Je ziet het misschien niet overal, maar een last komt vaker voor dan je denkt. Je kunt ze ook gewoon online bestellen dus misschien heb jij wel een last nodig. Bekijk dan zeker in welke vormen en maten jij ze kunt vinden online.

ballast

Lood

Er zijn een hoop verschillende lasten die je kunt vinden, maar degene die het meest populair is, is lood. Dat is ook niet zo gek. De meeste weten wel wat lood is en die weten dat het een metaal is, maar waarom wordt lood wel gebruikt als ballast en ijzer niet? Dat komt door dichtheid van lood. Als je die gaat vergelijken met elk ander metaal dan zal het jou opvallen dat die van lood een heel stuk hoger is dan die van ijzer of koper. Daarom is het veel gebruikt als last. Het komt dan ook in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je balken van lood, maar je hebt ook loodkorrels. Ieder heeft zo zijn eigen doel. Het is dan ook goed om te kijken waar jij een last nodig voor hebt.

Zand

Ook zand is heel erg populair als last en dat is ook niet zo gek. Zand vind je bijvoorbeeld in zandzakken. Er zijn veel plekken waar jij deze vandaan kunt halen. Zand is dan ook lekker goedkoop en daarom wordt het veel gebruikt als ballast. Nu betekent het niet gelijk dat zand de beste optie is om te gebruiken. Een nadeel van zand is dat jij een hoge hoeveelheid moet hebben om het zwaar te maken. Nu wordt zand vaak ook nog eens gecombineerd met water zodat het zand vochtig is. Hierdoor wordt het ook een stuk zwaarder, maar lang niet zo fijn als lood.

Beton

Lekker goedkoop en makkelijk te maken. Dat is iets wat wij als mensen erg fijn vinden. Als bijvoorbeeld gaat kijken naar beton. Dit is lekker goedkoop, want beton zie je overal en daarom werkt het goed als betonblokken. Verder is het ook makkelijk om te krijgen. Het heeft weinig materialen nodig om te maken. Beton is daarom goed als ballast en zeker aan te raden als jij er een nodig hebt.

Door Redactie